Бабини Деветини

Да заспим, за да забравим


В миналото сънищата били смятани за послания от боговете. Дори Библията описва многократно пророчески видения и техните точни тълкувания. В по- новото време като че ли само Фройд успя да установи контакт между несъзнателното и съновиденията. Той прозря, че става дума за съвкупност от забравени случки, събития от ежедневието и неясни отправки за откровена сексуалност. Според Фройд в сънищата разцъфват желания, от които обикновено се срамуваме, но тъй като те са оплетени с различни образи, всичко става объркано и трудно за разбиране.
Според модерната неврофизиология пък сънищата са бури от електрони, които се развихрят в мозъка, а изображенията, родени от тази дейност, са случайни. И затова 95 на сто се забравят при събуждането. По време на сън се бомбардират с нервни импулси най- вече центровете в мозъка, свързани със зрението, слуха и телесните усещания за пространство, докато зоните, отговарящи за обонянието и болката, почти не участват.
Някои учени наричат сънищата “измитането на душата”, защото несъзнателно мозъкът елиминира елементите, които му идват в повече и нарушават равновесието. И все пак символичният знак на нощните видения съществува. Понякога да сънуваш огън и пожар отразява страха ти от някоя гореща ситуация. Водата и потъването са вик за помощ: проблемите станаха твърде много, задушавам се! Но валидна интерпретация може да направи всеки сам за себе си- само персоналната преценка би могла да свърже реалното ежедневие с дадените символи на съновидението. А понякога е достатъчно просто да се замислим за общото усещане от съня- дали той буди у нас тревога или спокойствие, объркване или облекчение. Да се опитваме обаче да ръководим сънищата си, като елиминираме кошмарите и се стремим към стабилни и приятни нощни видения, не е винаги добра идея. Ако са послания от подсъзнанието, то най- добре е да ги послушаме. Дори и лошите сънища, от които се събуждаме с разтуптяно сърце и силно притеснени, трябва да се научим да приемаме- те са знак за приближаващ проблем, пред който ще се наложи да се изправим. Ако просто не обръщаме внимание, това би било, като да пием обезболяващи: симптомът отминава, но не и причината за него...



Изпратено на 4/30/2002 от Анонимен. Прочетено 7020 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



7/11/2013
Червен конец на китката се препоръчва от Кабала

11/26/2012
Суеверия

11/12/2012
Хвърляй пъпа, да не го клъвне патката

3/28/2012
Елизабет Батори – Кървавата контеса

2/14/2012
Как да хармонизираме кухнята си

1. Алхимия на Вашата съдба (96314)

2. Любов по поръчка, сънища за сбъдване (64111)

3. Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица (63340)

4. Какво казва цветът на очите ви? (55762)

5. Рецепти за щастие (43883)

Алхимия на Вашата съдба

Родените в събота

Суеверия

Какво казва цветът на очите ви?

Първият залък на Бъдни вечер е за Богородица