Неспокойният сън при бебетата е често срещан проблем, който притеснява не само бебето, а и цялото семейство. Младите майки често не могат да се преборят с него – отчасти поради неопитност, отчасти поради факта, че причините могат да бъдат наистина много и разнообразни.

В следващите редове ще ви разкажем за 11-те най-често срещани причини бебето да има неспокоен сън или да не може изобщо да спи, както и за начините, по които можете да му помогнете.

1. Колики

Всички сте чували за коликите, причинени от незрялото стомахче, което все още се учи да храносмила. Няма как да ги избегнете и повечето бебета ги имат, макар и с различна интензивност. Можете да помогнете, като притиснете леко коремчето или леко го затоплите.

2. Болки в ушите

Ако бебето има инфекция в ушните канали, това може да боли наистина много или да дразни постоянно така, че да пречи на съня. Можете да познаете подобен проблем, ако малкото човече се държи за едното или двете уши. Болката може да е толкова силна на моменти, че да го кара да крещи.

Ако е достатъчно голямо, за да ви отговаря с „да” или „не”, попитайте го дали го болят ушичките. Може и да проверите сами, като натиснете нежно с пръст точно пред отвора на ушенцето или в меката част към врата точно под ушната мида. Ако бебето изплаче по-силно при този натиск, посетете веднага лекар.

3. Болка в зъбките

Когато зъбките започнат да пробиват, определено боли и сърби. При някои деца периодът преминава значително леко, но при други е наистина неприятно и съпроводено с редица неразположения. Обикновено процесът започва около четвъртия месец, но може да започне и по-рано или значително по-късно. Ще познаете дали става дума за зъбки, ако бебето ожесточено пъха в устата си пръста, юмручето, одеялцето, играчката си или каквото друго успее.

Можете да му помогнете, като използвате охлаждащи и болкоуспокояващи гелчета от аптеката. Някои майки предлагат и хомеопатични таблетки, но това е въпрос на личен избор. Винаги е добра идея обаче да осигурите на бебето подходящи чесалки за венци, които са създадени ог здрав и издържлив материал така, че да не могат да бъдат отгризани и да го задавят. Някои от тях са пълни със специална течност, за да могат да се охлаждат в хладилник и да бъдат още по-приятни за бебето. Изпробвайте различни варианти и вижте кой предпочита вашето дете.

4. Запушено носле

Ако нослето на бебето е запушено, то не може да диша спокойно и това го кара да се събужда постоянно. Имайте предвид, че секретите при новородените невинаги означават хрема.

Можете да слагате специални капки от солен разтвор, които да прочистват нослето. Ще ги намерите във всяка аптека. Попитайте своя педиатър или фармацевт кой вид да изберете. Ако секретите са в повече, използвайте назален аспиратор, който бързо, лесно и безопасно почиства нослето, като изсмуква нежно всички секрети. Вариантите, които се предлагат на пазара, са много: обикновени ръчни помпички; устройства за изсмукване с уста;  аспиратори, които се включват в домашната прахосмукачка; електрически аспиратори, които работят на батерии. Попитайте своя педиатър и приятелки с опит какво да изберете, за да помогнете на своето бебе. Правете процедурата по почистването преди сън.

5. Сърбеж по кожата

Често бебето не може да спи от сърбеж. Може би има обрив от пот, от алергия или от атопичен дерматит. Имайте предвид, че понякога сърбеж може да причини и материята на дрешките и спалното бельо, както и перилния препарат, с който ги перете.

Старайте се бебето да не прегрява и да не се поти. Избирайте широки пижамки и не го завивайте твърде много. Ако има обрив, непременно посетете лекар. Опитайте да смените перилния препарат и осигурете дрешки и спално бельо от качествени платове.

6. Пълна пеленка

Някои бебета не се впечатляват от състоянието на пеленките си, но други държат на усещането за сухота. Съвсем скоро ще разберете дали вашето бебе е „чистник” и ще знаете дали и кога е време да смените пеленката, дори ако е посред нощ.

бебе

7. Глад или жажда

В първите седмици от живота си бебето се храни през около 3 часа денонощно. Но с растежа нуждите му се променят постоянно и е трудно да знаете колко точно се е нахранило, ако го кърмите. Разбира се, бебето може да ви изненада винаги и да огладнее по-рано, дори да е похапнало добре.

8. Не се чувства комфортно

Може би му е хладно или горещо. Може би ципът или копчетата го дразнят. Може би пеленката го стяга.

Уверете се, че е облечено с подходяща пижамка, че е завито достатъчно, но не прекалено, и че температурата в стаята му е приятна. Младите майки често пристягат пеленката, за да са сигурни, че няма да изпусне през нощта, но това изобщо не допада на бебетата.

Друга причина да не спи добре може да е матракът на леглото. Научете повече за това как да изберете бебешко креватче, за да избегнете този проблем.

9. Болки в стомаха

Бебето може да има болки в стомахчето, дори вече да няма колики. Може да сте консумирали неподходяща за него храна, преди да го накърмите. Може да е преяло, ако е на адаптирано мляко и сте решили, че ще спи по-спокойно, ако изяде повече. Същият ефект може да се получи и ако не спазите препоръчаната доза при приготвянето на млякото. Повярвайте, ако имаше как млякото да повлияе на съня, щеше непременно да го пише на опаковките. Трябва да внимавате и при захранването, за да не претоварвате стомахчето с твърди храни.

10. Лоши навици

Новородените не правят разлика между деня и нощта и често режимът им не съвпада с нашия, а спят дълго денем и малко нощем. Вашата задача е бавно да ги приучите към нормален режим, за да не прекарвате безсънни семейни нощи. Създайте ритуали преди съня вечер – къпане, пижамка, песничка, затъмняване на стаята, тишина. Нека дневният бъде на по-светло и по-шумно. Не променяйте драстично времето за спане, като същевременно се съобразявате с променливите нужди на бебето.

11. Съвместен сън

Ако бебето спи във вашето легло, може да му създавате истински дискомфорт. Шепот, внезапни движения, претопляне от вашите тела, шум от телевизора или други шумове могат да направят сънят му неспокоен. Ако е така, но държите да продължи да спи до вас, погрижете се да му осигурите достатъчно комфорт и здрав сън.

Всъщност е нормално в първата година от живота си бебето да се събужда често или да не може да заспи. При новородените това винаги означава, че има проблем. Но с течение на времето може да се превърне просто в навик – бебетата свикват да пият вода, да търсят залъгалка или играчка за сън, да бъдат гушкани и люлени. В повечето случаи след първите 12 месеца сънят става по-дълбок, още повече, че детето вече е започнало да ходи и да се уморява повече физически.

 

11 причини бебето да спи неспокойно
2.5 / 5 от8 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *