Майчинство

Сънят на децата е изключително важен

Какво става с бебето, когато спи

13.08.2012г. / 20 47ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Едва ли има майка, която да не е убедена, че наспалото се дете е добро дете и здраво дете. И когато малчуганите не искат да си лягат на време и не се наспиват добре е повод за притеснение. Децата са мрънкащи, плачещи, все искат още нещо – повече внимание, повече игра, повече телевизия. И това изнервя и тях самите и родителите им.

А достатъчното количество сън е важно за всеки от нас. За съжаление съвременните хора страдат именно от липса на сън. И това се отразява на качеството им на живот.
В още по-голяма степен това важи за децата, защото:

  • по време на съня се структурира паметта
  • изгражда се нервната система
  • секретира се интензивно хормона на растежа

Тези показатели са достатъчни, за да направим режима на децата ни такъв, че да имат достатъчно време за сън.
Най-лесно може да установим биологичния часовник на децата като оставим детето да спи колкото си иска, докато се наспи. Някои деца са ранобудни и могат да станат радостни и наспали се в 7 часа, други в 8, трети в 10 ч.
С оглед на социалната ангажираност на децата от малки, ходене на детска градина и училище е по-добре те да са ранобудни, но са съжаление това не зависи от тях. Единственото спасение е да ги приучим да си лягат, по-рано, за да може поне да са спали 8 – 9 часа.

Обаче дори и по-ранното лягане не гарантира, че хората, в това число и децата, който са преди всичко нощни птици, а не ранобудници, ще се чувстват наспали се в 6, 7ч. сутринта. Не знам дали някои си е правил труда да направи проучване в процентно отношение кои хора преобладават, но фактът, че ранното ставане е проблем на много деца и на много възрастни говори красноречиво.
И от там идва хроничното недоспиване. Все по-изнервените деца и все по-яростните възрастни. Но явно никой не го интересува, че голяма част от проблемите, неврозите, истериите и прочие нервни кризи могат да се предотвратят само като оставят хората да се наспят.

И най-вече децата. Ако някой ми обясни защо е толкова важно да се отива на детска градина в 7 ч. и в 7.30 ч., освен че родителите трябва да имат 1 час време да стигнат до работните си места в 9 ч. А за да отиде едно дете в детска градина или на училище в 7.30 или дори в 8 ч. то трябва да стане поне 1 час по-рано, да не говорим, ако трябва и да пътува до въпросното заведение. Да не говорим за горките родители, че трябва да станат още по-рано.


Странно като се самоизмъчваме и оставяме работодателите да ни изцеждат като лимони, като сме като навити пружини и ставаме толкова рано и малтретираме децата си и те да стават в 5-6 часа, за да могат да стигнат навреме за училище и детска градина защо не сме по-богати и по-щастливи?
Нали работим много? Нали даваме здравето и живота си? Ето това не мога да си обясня – да работим малко и да получаваме малко, но да съсипваме живота си и нищо наникъде да не върви, не ви ли се струва, че има нещо сбъркано в системата? А може би, ако училищата и детските градини започваха от 9 ч., а родителите от 10 ч. работа нямаше да има толкова изнервени и недоспали деца и възрастни. Въпрос на грижа за човека и въпрос на организация.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай