Когато сънят се превърне в мъка: родителски грешки правят добрия сън невъзможен

f
Снимка: Thinkstock

„Спи като бебе” е нарицателно за човек с дълбок и продължителен сън. Само че зависи от бебето... Защото много бебета и деца имат проблемен сън, който нарушава ритъма на живот на цялото семейство. Сънят е по-важен дори от храната, това се отнася още повече за децата, защото те растат най-вече като спят.

Причините за нарушенията на съня са много, като се започне от остри и хронични заболявания, колики, първи зъбки и се стигне до емоционални причини като драми в семейството (скандали, раздели, смърт), тръгване на детска ясла, раждане на друго дете в семейството, преместване в ново жилище, майката тръгва на работа и т.н. Да не забравяме и генетичната предразположеност, някои фамилии просто спят по-малко. Всяко сериозно нарушение на съня изисква консултация с педиатър и детски невролог. Тук ще стане въпрос за нещо много по-прозаично, как родителските грешки пречат на съня.

f
Снимка: Thinkstock

Спането в топла стая е най-често допусканата грешка. Идеалната температура за спане според специалистите е 18 градуса. Това означава свеж въздух. При по-висока температура въздухът става сух, лигавиците пресъхват и дразнят детето, то става неспокойно, мята се и се отвива, пие му се вода. Да не забравяме, че бебетата с памперс имат една топла грейка на задника си и на тях им е много по-топло отколкото на нормално облечените.

Късната и обилна вечеря пречи на добрия сън на детето. Около 40% от децата имат рефлукс в различна степен. Когато едно такова дете си легне с пълен стомах стомашният сок се връща към хранопровода и трахеята, детето става неспокойно, често има и кашлица без да е настинало. Пиенето на вода преди лягане още повече усложнява положението, тя разрежда стомашното съдържимо и то по-лесно се връща към хранопровода. Децата трябва да вечерят поне 2 часа преди лягане, и то без течности.

f
Снимка: Thinkstock

Часове пред екрана отдалечават съня. От древността светлината се асоциира с активността, а тъмнината със съня, тогава се произвеждат хормони на съня (мелатонин). Когато децата ни преди сън са втренчени в силен светлинен източник (екрана на телевизора, компютъра, таблета и телефона), сънят не идва лесно. В свое интервю Бил Гейтс споделя, че преди сън чете книга, не се излага на силната светлина на екраните. Не позволява това и на децата си.

Вредните навици пречат на съня. Децата трябва да си лягат в точно определено време, за да им се създаде условен рефлекс. Пиенето на много течности препълва пикочния мехур и предизвиква ставане през нощта. Бурните игри преди лягане превъзбуждат детето и то не може да заспи.

f
Снимка: Thinkstock

Неправилните навици (люлеене, биберон, спане между родителите и др) трудно се изкореняват и траят години. Причината е, че много родители не умеят да казват не. Детето се превръща в малък тиранин който свиква да му се угажда и често се наблюдава нарушение на режима на сън и бодърстване. Липсата на бариери за детските капризи може да се окаже тревожно за самото дете, то не знае какво се очаква от него и става нервно и неспокойно, което се отразява и на съня.

f
Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти